Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat

Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat

Ingredienser:

300 gr mandler

200 gr pistacienøddekerner, usaltede

3 – 4 bittermandler eller abrikoskerner

1 æggehvide

100 gr flydende glukose

200 gr blød nougat

ca. 1 tsk chilipulver eller hakket frisk efter smag

2 – 2½ tsk engelsk lakridspulver (med lille top)

100 – 125 gr god chokolade til overtræk (lys eller mørk efter smag) – og evt. lidt chili og lakridspulver

 

Sådan gør du:

Skyl en mælkekarton og læg den ned med åbningen op. Klip den øverste tredjedel af (se billede). Fór den med bagepapir og hold den sammen med en klemme henne hvor den var åben.

Smelt nougaten over vandbad med chili og lakrids. Smag til om det er stærkt nok – husk at det skal indeni den søde kransekage, så det kan godt tage noget kapow.

Hæld nougaten i mælkekartonen og lad det stivne igen. Jeg sætter den på køl.

Imens kan du forberede mandlerne. Hæld kogende vand over og lad dem trække 2 minutter. Hæld vandet fra og kom frisk kogende vand over. Lad dem igen stå 2 minutter. Smut dem hvis de er klar. Hvis skindet sidder for fast, så giv dem et nyt hold kogende vad i 2 minutter. Mandlerne smuttes nemmest ved at du kun lige hælder lidt vand fra, sådan at de øverste mandler i skålen er fri for vand, men dem nedenunder er dækkede. Efterhånden som du kommer ned i skålen hælder du lidt vand fra af og til.

Kom de smuttede mandler i foodprocessoren sammen med pistacienøddekernerne og bittermandler/abrikoskerner. Kør dem til et mediumgroft mel. Tilsæt æggehvide og glukose og kør igen til en marcipandej former sig. Der skal nok stoppes og skrabes ned af siderne nogle gange undervejs.

Tag marcipanen ud af foodprocessoren og ælt den igennem på køkkenbordet. Pak den i film og læg den på køl indtil du er klar til at bage. Gerne mindst et par timer.

Nougaten skæres i  16 lige store stykker.

Marcipanen deles også i 16 klumper. Brug evt. en vægt. Vej den store klump og divider med 16 og vej hver lille klump af (de skulle gerne veje ca. 40 gram hver). De bliver også flottere bagt når de er ca. lige store, så vejningen er en god idé.

Rul hver klump til en pølse som er 1 cm længere end nougatstykkerne. Pres pølserne flade, læg nougat på og luk marcipanen pænt sammen om nougaten. Form hvert stykke i en let afrundet trekantform med fingrene – eller lav dem let buede hvis du bedre kan lide det. Sørg for at der er lukket med marcipan hele vejen rundt om nougaten.

Læg stykkerne på bagepapir som er lagt på 2 bageplader som er lagt oven på hinanden (det gør man altid med kransekage for ikke at få dem for mørke i bunden).

Forvarm ovnen til 225 grader og bag stykkerne ca. 8 – 10 minutter. Hold godt øje med dem. De skal være lysebrune, men ikke mere end det.

Lad dem køle helt af på bagepladen uden at røre dem. De er bløde når de er varme.

Når de er kølet af, løsnes de fra bagepapiret, men bliver på dette.

Temperér chokoladen – se evt. lidt om chokolade – og lad den køle til konsistens som en tyk glasur. Husk at skrabe den ned af siderne i skålen under afkølingen, så den ikke stivner der.

Kom chokoladen i en lille frysepose som du klipper et meget lille hjørne af. Brug posen som sprøjtepose og kom chokolade på stykkerne i zigzag striber eller hvad der nu passer dig.

Lad chokoladen stivne helt før du fjerner stykkerne fra bagepapiret.

 

Tips:

Hvis kransekagemassen ikke er sød nok til din smag (husk at der kommer nougat i) – så kan du ælte lidt flormelis i den. Brug en lille bitte smule koldt vand hvis den bliver for tør – eller lidt mere glukose hvis du vil klistre med det. Versionen her er ikke ret sød i sig selv.

Du behøver ikke temperere chokoladen hvis ikke du gider – men det ser altid flot ud.

Selvfølgelig kan du komme glasur på dine kransekagestykker hvis du hellere vil have det – du kan evt. se hvordan på opskriften med de traditionelle kransekagestykker.

På billedet har jeg lavet dobbelt portion nougat – jeg skulle bruge noget til almindelige lyde stykker også. Dit vil altså være halvt så tykt.

Hvis fingrene hænger i når du arbejder med marcipanen til sidst, så skyl hænderne ind imellem. Det går nemmest med rene hænder og de må gerne være fugtet en smule med koldt vand hvis det går nemmere for dig.

Jeg bruger flødechokolade på disse – smeltet med lidt chili og lakridspulver lige som nougat’en. Chokoladen køles af under omrøring og nedskrabning fra siderne hvert 3-4 minut, indtil man kan forme små toppe i den som bliver stående. Så er den tempereret fint og har den rigtige konsistens.

Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - ingredienser Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - glemte lakridsen på første billede Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - mælkekarton klar Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - og foret med bagepapir Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - nougaten skal stivne i formen Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - mandler og nødder Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - blendet mellemfint Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - klar til æltning på køkkenbordet Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - marcipanen er færdig og skal på køl Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - efter et par timer på køl Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - nougaten skæres ud - her dobbelt portion Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - kransekagestykkerne formes Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - færdigbagte Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - chokoladen er klar Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - det går nemt med en lille fryspose Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - klip ført lidt af den plastik som sidder i vejen af og derefter et lille hul Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat - nu med chokolade

 

Har også forsøgt mig med en version med samme fyldt, men kransekagen er lavet af 4 abrikoskerner, 250 gr mandler med skind, 250 gr valnødder, ca 200 gr rå rørsukker, 1 æggehvide og chililakridssirup til massen har en god, blød konsistens. De er lidt fedtede at forme – men det går.

Den blev meget anderledes, men rigtig lækker. Siruppen gav den en masse smag som går forrygende med valnøderne og nougat’en – en nærmest maltagtig duft og smag, der sammen med farven og konsistensen leder tankerne lidt hen mod rugbrød – på den absolut allerlækreste måde. En sjov variant – der i min version ikke er så sød – og derfor faktisk vil gå rigtig godt til en champagne.

Lavet på lakriddsirup og med valnødder

Print Friendly, PDF & Email

32 tanker om "Hjemmelavet pistaciekransekage med chili-lakrids-nougat"

  1. Pakken er kommet godt frem, den blev nærmest flået op efter afhentning og hjemkomst. 😉 Nu glæder jeg mig helt enormt til at smage de forskellige “godter”. 1000 tak for dit initiativ. Hav en rigtig god aften.

    • Det var så lidt – jeg har jo også haft det sjovt med det 🙂

      Jeg håber at sagerne falder i smag hjemme hos dig.
      Fortsat go’ weekend.

  2. Godaften Vivi. Det ser som sædvanlig bare godt ud. Og dine smagsprøver lyder som noget man ikke må gå glip af, så jeg må hellere få et lod.

  3. MIN-MIN-MIN. Endelig kan man vinde noget igen. Ja, man er jo blevet lidt forvendt her i julen. Jeg kunne rigtig godt tænke mig nogle smagsprøver.

    • Det må man godt – når bare man ikke smitter virtuelt.

      Rigtig go’ bedring til dig 🙂

      …og lige et nummer 10 med på vejen

  4. Dine indlæg gør min eksamenslæsning lidt sjovere – når man nu skal overspringshandle 😉

    Jeg vil gerne være med.

    VH Mads

  5. Har din wordpress spist min kommentar? 🙂

    Nårh men, jeg vil også gerne være mæh – nu hvor min forsyning af Appelsinmarmelade med chili er forsvundet (pist! – jeg aner ikke hvor den blev af!??)
    mvh
    Laust

    • Hejsa – næh nej – ikke spist, men jeg skal bare godkende første gang man skriver 🙂

      De er nogle banditter til at fordampe de marmelader – jeg har godt lagt mærke til det. Ved ikke lige hvad jeg skal gøre ved det – må producere noget mere 😀

      Du er med som nummer 8 i dag.

  6. Hej Vivi
    Jeg vil da også gerne være med i konkurrencen 😀
    Appelsinmarmeladen er tom nu 🙁 – men den var suuuper lækker.

  7. Nårh…du forstår lige at pirre lækkersulten her Vivi…ser rigtig spændende ud!!..På grund af mit tidligere held i kokurrencen læner jeg mig nok snart op ad en diskvalifikation, men prøves skal det nu!!.:-) Kh Verner

  8. Go’morn 😉

    Den konkurrence er jeg da med på, super lækre ting du har på bloggen. Kransekagen ser lækker ud.
    Rigtig godt nytår, glæder mig til flere indslag fra din blog.

    • Godmorgen med dig Yvonne og velkommen til 🙂

      Tak skal du have og godt nytår til dig også.

      Du er med som nummer 4 i dag

  9. God morgen Vivi

    Jeg er også klar igen – har snart ikke mere af jule-æblegeléen 🙂

    Flotte kransekager – jeg kan godt nok ikke lide nougat, men de kan jo laves uden…

    Godt nytår til dig, hvis vi ikke skrives ved inden!

    Kh
    Anja

    • God morgen med dig Anja 🙂

      Uhhh – den er ikke rar at løbe tør for, hehe.

      Tak skal du have – og ja da, man kan jo da bare putte krydderierne i mandel/nødde-massen hvis man synes.

      Jeg plejer heller ikke at lave dem med nougat fordi jeg egentlig synes at det er lige til den søde side med både marcipan og nougat – men med en mindre sød marcipan og et skud chili, så blev det jo noget helt andet.

      Godt nytår til dig også – må det blive sjovt og positivt udfordrende.

      Nummer 3 til dig

    • God morgen Hans og tak skal du ha’ 🙂
      Den smager også godt og er ikke så sød (så man kan spise lidt mere af den, hehe).

      Du er med som dagens nummer 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *