White Fire – hvid chilisauce

En meget speciel chilisauce som stikker noget af fra de gængse. Den er meget koncentreret i smagen og en smule af den kan få en enhver ret til at smage som en tur til Østasien. 

Jeg laver den gerne ret stærk, fordi den bruges i så små mængder – så skal der være lidt bid til at give styrken også. Smagen er meget intens.

Giver ca. 7,4 dl 

Ingredienser:

Hvide chili – antal og styrke efter smag

2 dl risvineddike

150 gr palmesukker

15 gr salt

125 – 150 gr hvidløg

1 dl neutral olie

150 gr løg

150 gr ingefær

100 gr galangarod

ca 100 gr citrongræs

3 dl vand

Atamon

Sådan gør du:

Rens hvidløgene og skær dem i grove stykker.

Vask galangaen – skrub den evt. med en grøntsagsbøste – og skræl den grimmeste del af skrællen af, hvis noget er det. Du behøver ikke at fjerne resten. Skær den i småstykker.

Skær det øverste tørre grønne stykke af citrongræsstænglerne, skær bunden med rodstykket af og fjern det yderste blad. Skyl dem og skær dem i skiver.

Skræl ingefæren og skær den i skiver.

Vask chilien, skær stilken af og skær chilierne i et par stykker. 

Kom alt – undtagen Atamon – i gryden.

Simrer 30 minutter under låg.

Køler til den temperatur din blender kan håndtere. 

Blendes rigtig godt og passeres gennem en sigte. Pulpen smides ud og saften hældes tilbage i gryden.

Koges op, tages af varmen og tilsættes Atamon.

Hældes på små, rene, skoldede, Atamonskyllede flasker som straks lukkes og lige vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Note:

Saucen skiller en smule i flasken når den står – det betyder ingenting. Den rystes blot inden brug.

           

___________________________________________________________________

Forslag til brug – kylling i 3 dage med White Fire

   

Første dag: en god økokylling gnides med olivenolie og drysses med groft salt. Sættes i kold ovn og steges 140 minutter ved 150 grader. Når der er 20 minutter tilbage af stegetiden, pensles kyllingen med White Fire. Server med yndlingstilbehør. Jeg laver ofte en par smalle grove flutes som bager et kvarters tid lige når kyllingen kommer ud.

Overlår, underlår og vinger spises. Brystkødet gemmes for sig og alt andet (ben, skind der ikke blev spist og alt smovs fra bradepanden) gemmes på køl i en gryde.

 

Anden dag: et par hjemmebagte grove sandwichboller med kyllingesalat lavet på bryskødet, creme fraice, White Fire og hvad du ellers måtte have lyst til at putte i. På billedet ses hvid agurk og Holy Mole samt lidt salt.

  

Tredje dag: gryden med kyllingeresterne fyldes efter med vand til resterne er dækket. De småkoger under låg en times tid og sies. Suppen hældes tilbage i gryden. Hvis der er meget fedt som flyder ovenpå, kan du fjerne noget af det med en ske.

Du har nu en superlækker grundsuppe som kan bruges med lige hvad du har lyst. Her byggede jeg suppen videre ved at tilsætte kikærter og friske tomater i grove stykker. Kogte det ved svag varme i 10-20 minutter. Blendede med stavblenderen og tilsatte kokosmælk. Kogte hurtigt op og smagte til med White Fire, ca 1 spsk æbleeddike og lidt salt.

Abonnér på nyt fra Vivis-chili.dk

10 tanker om “White Fire – hvid chilisauce

  1. Hej Vivi.
    Har lige brugt noget tid til at sammenligne opskriften med den flaske jeg købte til festivalen og kunne ikke helt få smagen til at stemme med ingredienserne, indtil jeg ser der står ll på flasken 😀 Ha ha så forstår jeg det bedre, men ll´eren er også super og jeg får lyst til at prøve den til en god is med chokolade 🙂

    • Hejsa 🙂

      Næh, det er nemlig ikke den samme 😀

      Pragtfuldt at du også kan lide 2’eren og jeg havde faktisk ikke selv tænkt den til søde sager, men du er langt fra den første som nævner det – så jeg må da vist også hellere få den smagt på en kugle is snart. Har noget mango-is i fryseren – og det kan da vist kun blive en go’ blanding.

      Lyder spændende med smagen sammen med chokolade også synes jeg 🙂

  2. Hej Vivi
    Nu skal jeg igang med at lave denne sovs – bliver lidt i tvivl ;o) Jeg har tænkt mig at bruge Blondie chili (det er den eneste hvide chili jeg har), men hvor mange skal jeg bruge for at få en god stærk sovs ud af det?

    mvh
    Ulla

    • Hej Ulla
      Jeg puttede faktisk hvide chili i af to omgange, som det måske fremgår af billederne. Det blev ikke stærkt nok i første omgang fordi de andre ingredienser er så kraftige i deres smag. Jeg ville nok starte med 15 Blondie og så smage til derefter.

      • Smiller – jeg startede med 10, så 12 og sluttede med 15 blondie ;o)) Og nu står det på flasker/glas og hygger – glæder mig til at smage det i forbindelse med mad

        Tak for din opskrift

    • Hej Benjamin

      Hvis du bor lige om hjørnet kan det godt lade sig gøre – men jeg sender ikke.
      Du kan nu sagtens lave det med andre chilier også 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.