Sød chilisauce

ADVARSEL: stærkt vanedannende.

Denne chilisauce minder i stilen om de søde ‘thai’ chili sauce som man kan købe i butikkerne – dog med noget mere smag – måske mere om dem som man får på en god thailandsk restaurant.

Den kan jævnes eller koges ind – jeg gør det sidste. Det giver 2-3 dl færdig sauce.

Prøv med en enkelt portion først og se om det er noget for dig, justér evt. opskriften hvis du synes – så kan man godt gange op de næste par gange den laves.

Brug saucen som dyppesauce til alting, som glaze til alting og til at dryppe på alting – den smager fantastisk – især som sweet’n’very hot synes jeg  ;o)

Ingredienser:

Chili efter smag – både mængde og styrke

½ hvidløg

300 gr palmesukker (det i blokke som er lavet af indkogt palmesaft) (eller rå rørsukker)

1 dl risvineddike (eller hvidvinseddike)

1 dl madsherry (hvilken som helst sherry)

1 dl vand

½ dl Fish Sauce

1 – 2 tsk salt

Evt. 1 spsk majsmel (eks. Maizena)

Evt. Atamon

Sådan gør du:

Hæld risvineddike, sherry, vand og Fish Sauce i en gryde sammen med sukkeret.

Bring det langsomt i kog og hak imens hvidløg og chilierne fint, men ikke til mos – evt. i foodprocessor/blender og kom dem i gryden. Jeg bruger hele chili inkl. frø og frøvægge – men gør hvad du kan lide. Hæld evt. lidt af væsken i blenderen, det får det hele til at køre lettere.

Lad det simre 5 – 10 minutter og smag til med salt – og evt. mere chili eller eddike.

Nu kan du gøre én af to ting. Enten koge saucen ind til du synes at den har den rigtige sirupsagtige konsistens. Det tager mig normalt op til 45 minutter ved medium varme og husk at omrøre jævnligt og især mod slutningen. Hvis du ganger portionen op, kan det tage lidt længere. Saucen er ved at være færdig når boblerne bliver små og vedvarende som skum, sådan at man ikke kan se væsken i bunden – så giver jeg den lige 5 minutter mere og tager den derefter af varmen.

Eller du kan jævne saucen Rør majsmelet godt ud i 2-3 spsk koldt vand og tilsæt ingredienserne i gryden. Start med halvdelen af majsmel/vand-blandingen. Lad simre 3-4 minutter og tilsæt mere jævning hvis du synes. I givet fald skal der småsimres 3-4 minutter igen. Husk i begge tilfælde at saucen tykner lidt når den køler af.

Nu kan du enten lade saucen køle lidt af og røre rundt i den så chilien fordeler sig inden du hælder den på skoldede og evt. Atamonskyllede flasker – eller du kan hælde den på flasker med det samme og straks lukke dem.

Opbevares i køleskab i op til 1 måned hvis det er lavet med stivelse. Skal det holde længere må du i gang med Atamon’en lige inden saucen hældes på flasker (den skal være under 100 grader). Men hvorfor ikke lave noget frisk i stedet. Stivelsen forandrer sig lidt når den har været gemt et stykke tid – det undgår du hvis du koger saucen ind i stedet.

Den indkogte sauce har meget lang holdbarhed på køl – men jeg tilsætter gerne en lille smule Atamon for en sikkerheds skyld.

Tip:

Du kan sagten bruge stærke chilier til denne sauce – den behøver ikke være mild som købeversionen hvis du er til de mere hotte. Finthakket ingefær kan også bruges som smagsgiver – tilsættes sammen med resten af ingredienserne. Det samme gælder koncentreret tomatpuré – hæld en lille eller stor dåse i og lad simre med et par minutter til sidst. Hvis du bruger tomatpuré, skal der ikke jævnes med majsmel – purékoncentratet jævner fint i sig selv.

Man kan ane Fish Saucen i denne – det er smadderlækkert synes jeg, men bryder du dig ikke om smagen af den, så halvér mængden.

   Sød chilisauce 2

Bl.a. lavet med:

1 7pot Infinity + 25 små Royal Black + 7 Takanotsume til en dobbelt portion.

Den version vil man kunne åbne pengeskabe med i en Olsen Banden fil. (mega-hot)

Print Friendly, PDF & Email

21 tanker om “Sød chilisauce

 1. Hej Vivi.
  Det ser ud til at være en god sauce 🙂 Kan man også anvende saucen under opvarmning – i en wok ret f.eks.?
  Hilsen Nora.

  • Tak skal du ha’ 🙂

   Vi er også ret glade for den. Den kan sagtens anvendes til at varme op i – og en wok ret er helt super.

 2. Hej Vivi. Tak for mange super gode opskrifter. Jeg vil lige høre om du bruger 1 helt hvidløg eller bare et fed? Du skriver at saucen skal køle af inden det kommes på flasker. Er det fordi det så er nemmere at fordele chilien? For umiddelbart vil jeg mene at det vil være lettere at hælde det på glas mens det er varmt og samtidig dannes der vel også bedre undertryk i flasken hvis den tillukkes når det er varmt. Er sikker på du har en god forklaring 🙂
  Venlig hilsen Henrik

  • Hej Henrik

   Mange tak for rosen – jeg er superglad for at mine opskrifter kan bruges 🙂

   Hvidløget er et helt – eller rettere halvdelen af et helt – i dette tilfælde. Det smager jo ikke særlig skarpt når det har været varmet op.

   Det med at køle det af er netop for at få chilien til at fordele sig ordentligt – du kan sagtens komme den på flasker varm hvis du synes. Normalt vil man også komme sauce på flaske på varm ifb. konserveringen for at det skal holde bedre – men i det her tilfælde er portionen jo ikke så stor og der er så meget sukker i at det stort set konserverer selv.
   Jeg tror nu da at jeg vil skrive i opskriften at det ikke skal køles af når man laver større portioner, nu du lige spø’r 😉

  • hej Peter

   Øv da – det var surt.

   Det har helt sikkert været kogt for meget ind. Det skal stadig være relativt ‘tyndt’flydende (som en tynd sirup) når man stopper kogningen.

   På den igen – og så prøv at stoppe lidt før og/eller koge ind med lidt mindre fut på varmen hvis den har været høj. Jeg håber at det lykkedes 🙂

 3. Har også lige lavet en enkelt portion – og den er lækker!

  Chilierne blev 3 af den, jeg kalder Rød supermarked og en enkelt citronchili, og jeg brugte blommesaft i stedet for sherry, da det var det, jeg havde – hold da op, hvor den er go’!

  Det skal helt klart gentages – til resten af husstanden måske uden citronchilien…

  • Hej Tine

   Uden Atamon, men stillet på køl, vil jeg gætte på mindst et halvt års tid – sikkert længere.

   Uden Atamon og uden for køleskab ved jeg det ikke. Men med Atamon (hvis man vil bruge det) mindst et års tid.

 4. Hej Vivi
  Hos os går denne fantastiske sauce nu under betegnelsen “Nam-nam style” den har været en del af årets julegaver til familien og har vakt stor begejstring 🙂
  Nanna

  • Super – det er jeg glad for at høre 🙂

   Dejligt at I kan lide den allesammen hos jer. Nu må jeg da vist i køkeknet og selv have fabrikeret lidt – har lidt ingefær som skal bruges snart.

 5. Hej Vivi.

  Så blev den også prøvet med et lækkert resultat. Lavede en prøveversion og den blev nuklear-stærk…. Mums. Holdt lidt igen med fiskesovsen, brugte rørsukker og til denne ene portion 3 stk 7 Pot Red, 1 Hab Cappuccino, 3 Aji Peanut og én Butch Trinidad….

  Laver den igen, dog lidt mildere 🙂

  • Haha – du er lige så slem som mig med chilierne.

   Den smager nu godt både som stærk og mild – men min på billedet kan man også smelte metal med 🙂

   Dejligt at du kan lide den.

 6. Den sidder lige i skabet, den thai chilisauce her. Smager ret meget som købeudgaverne bare meget bedre og så kan man jo lave styrken præcis som man har brug for.
  Jeg lavede en dobbelt portion med 15 fuldmodne Apache chili i. Det gav en rigtig flot sovs – Apache er 3-4 cm lang, tyndskallet, dybrød, fuld af kerner og er ca styrke 5/10. Styrken i saucen blev lige tilpas til hele familien samtidig med at den har masser af varme.
  Brugte rørsukker og kogte den dobbelte portion ind på en time. Der blev 575 ml færdig sauce.
  Tak for den opskrift! 🙂

  • Skønt – jeg er glad for at høre om det gode resultat 🙂

   Jeg håber at I bliver lige så pjattede med den sauce som vi er…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.