Tomatchutney med chili og ingefær

Tomatchutney er lækker sammen med æg, i en sandwich, til alt slags kød, på ost, rørt i en gang pasta og som dip til næsten hvad som helst. Den kan selvfølgelig krydres efter behag – og der er frit valg på krydderihylden. Her en af mine versioner.

Tomatchutney med chili og ingefær

Ingredienser:

4 kg tomater – gerne flere slags

4 dl rødvinseddike eller balsamico (balsamico giver mildere smag med mindre syre)

800 gr brunt sukker – muscovado eller brun farin

2,5 kg løg – gerne rødløg, men brug hvad du synes

ca 400 gr ingefær

chili efter smag, frisk eller tørret

2 hele hvidløg

4 topspsk sennepskorn, gule, brune eller sorte efter smag

4 toptsk stødt allehånde

op til ca 160 gr salt (man skal smage sig frem)

Evt. Atamon

Sådan gør du:

Tomaterne vaskes og skæres i tern. Fjern det hårde stykke ved stilken undervejs.

Kom tomaterne i en stor gryde sammen med eddiken. Nu kan du godt tænde for gryden ved svag til middel varme, så massen kan begynde at blive varmet op, imens du forbereder resten af ingredienserne og tilsætter dem.

Tilsæt brunt sukker, sennepskorn og 50 gr salt.

Hvis du bruger hel allehånde, så mal det i krydderimøllen. Kom allehånden i gryden.

Hvis du bruger frisk chili, så finthak den. Jeg bruger hele chilier og fjerner kun stilken inden de finthakkes. Kom chilien i gryden.

Ingefæren skrælles og skæres i mindre stykker. Hakkes fint i minihakker eller med kniv på skærebrættet. Kom det i gryden.

Skræl og finthak hvidløgene – og kom også dem i gryden.

Løgene skrælles og skæres i tern i den størrelse du foretrækker – ikke for små, så bliver det noget mos i stedet for chutney. Kom dem i gryden til resten.

Nu skrues der op for varmen og massen bringes i kog. Koger uden låg til den har en konsistens som marmelade. Hvor lang tid det tager, kommer an på hvor stor en portion du har gang i – samt ved hvor høj varme du koger det. Jeg koger det ved middel til god varme – og der tager det ca 30-40 minutter for en lille portion og et par timer for en stor som denne. Rør jævnligt i gryden undervejs, så det ikke brænder på. Det er især vigtigt det sidste stykke tid, når massen er ved at tykne.

Når chutney’en er ved at nærme sig færdig, smages til. Skal der mere salt, sukker, chili eller eddike i? Det er en god idé først at smage til på dette tidspunkt, da smagen jo koncentreres efterhånden som massen koges ind. Hvis du kommer mere eddike i, skal der måske koges ind lidt længere. Tomaternes smag og intensitet er meget forskellig – samt du kan have kogt chutneyen mere eller indre ind. Det er derfor vigtit at du smager forsigtigt til med især salt.

Når du er tilfreds, tages gryden af varmen og der tilsættes Atamon, hvis du bruger det.

Fyldes på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede glas, som straks lukkes godt til og vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Tips:

Hvor vidt du bruger balsamico eller almindelig rødvinseddike kommer selvfølgelig an på din smag, men måske også på hvor syrlige tomaterne er i forvejen. Jeg starter som regel med balsamico – og tilføjer så evt. lidt eddike med mere syre når jeg smager til.

Jeg bruger både frisk og tørret chili. En god tørret, knust ancho eller pul biber – eller lignende ‘mørk’ chilismag supplerer den friske chili flot. Lidt røget chili gør heller ingen skade – du kan sagten bruge en dåse chipotle i adobosauce (hak den fint) eller tørret, røget chili.

Mængden af ingefær kan virke voldsom, men i den færdige chutney er smagen diskret og varm.

Tomatchutney med chili og ingefær - ingredienser Tomatchutney med chili og ingefær - tomaterne skæres i stykker Tomatchutney med chili og ingefær - løgene skæres i stykker Tomatchutney med chili og ingefær - ingefæren hakkes

Smurt på groft brød som derefter er dækket med tykke skiver frisk tomat og gedeost og bagt i en 225 grader varm ovn til osten er gylden. Drysses med basilikum og lidt havsalt.
På groft brød med tomat, gedeost og basilikum

 

Print Friendly, PDF & Email

11 tanker om “Tomatchutney med chili og ingefær

 1. Hej. En opskrift jeg må prøve. Du skriver at kun stilken fra chillien skæres fra, er kærnerne med?

  Mvh. Per

  • Hej Lene

   Det kan man sagtens. Jeg er ikke selv helt pjattet med grønne tomater, men lige præcis i chutney synes jeg faktisk at de er gode.

   • Hej Vivi
    Er lige stødt på din lækre opskrift, og kan læse at man godt kan bruge grønne tomater- og dem har vi en del af. Hvis jeg laver det af dem kan jeg så stadig følge opskriften ? De har jo en helt anden smad end de røde.
    Hilsen Marianne

    • Hej Marianne 🙂

     Det kan tro at du kan – krydringen klæder også de grønne tomater godt og du erstatter bare de røde tomater med den samme mængde af de grønne.

     God fornøjelse – lad mig gerne høre hvad du synes om dem når du har smagt dem.

 2. Tak for opskriften.
  Jeg har lavet den, men den er voldsomt salt, på trods af at jeg ikke kom helt så meget salt i som angivet i opskriften. Mener du virkelig 160 g salt?
  smager det mindre salt, når det har fået lov til at trække nogen tid?

  • Hej Lene

   Tak for din feedback. Chutney står og ‘modner’ lidt når den har stået et stykke tid og smagen bliver efter min mening mere sammenhængende.

   I de batches som jeg har lavet med RAF tomater har saltet været ca som angivet – men man kan lave chutney helt uden salt eller kun med en smule i – det er jo en smagssag 🙂
   Jeg ønsker dog ikke at chutneyen fremstår som meget salt – så jeg justerer lige teksten i opskriften efter dit input, sådan at man starter med at tilsætte 50 gr salt og derefter smager til efter indkogningen.

   Jeg håber at du får glæde af resultatet og at det ikke er for salt for dig når det har stået lidt.

  • Tak skal du ha’ Per 🙂

   Den kan jo varieres i det uendelige sådan en tomatchutney – men næsten lige meget hvad man krydrer den med, så er det guld værd at have sådan en håndful glas i vinterforrådet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.