Valnødde-chokolade-cookies med et nip chili

Cookies med lidt ekstra af det hele, så hver bid er fyldt med smag. Brug lidt chili for at give et hint af varme – du må eksperimentere dig frem til hvad der lige præcis er nok for dig. Jeg synes at den bare skal anes i dem her.

Ingredienser: 

300 gr grofthakkede valnødder

300 gr hakket, mørk chokolade (eller dråber)

275 gr hvedemel

150 gr hvidt sukker

150 gr brun farin

1 toptsk bagepulver

1 toptsk natron

1 toptsk vanillapulver – ikke vanillasukker

1 toptsk fint salt

Lidt chilipulver

.

1½ dl neutral olie

½ dl vand

2 spsk æblecidereddike

.

Sådan gør du: 

Rør de tørre ingredienser sammen i en stor skål.

Rør de våde ingredienser sammen i en lille skål.

Sæt ovnen på 180 grader varmluft.

Rør nu alle ingredienserne sammen i den store skål. Det bliver en meget tyk dej som ikke hænger vanvittigt godt sammen.

Læg bagepapir på to bageplader.

Form 18 kugler/klumper  af dejen og læg på bagepladerne – fordel med god afstand imellem dem – 9 på hver plade.

Bages i ca 14 – 16 minutter midt i ovnen, indtil de er gyldne og sprøde på overfladen. (I min ovn er det 16 minutter).

Lad dem køle helt – først lidt på pladen (10 minutters tid) og så på en rist, inden du spiser dem.

.

Tip:

Hvis du ikke kan finde vanillapulver (sælges bl.a. hos Vanillamart, Mill & Mortar, Urtekram og hos Rawfoodshop ) – så kan du evt. bruge vanillaessens i stedet. Hæld det i givet fald i den flydende del af opskriften, inden du blander det hele.

Hvis du har lyst, kan du også eksperimentere med at tilsætte andre krydderier, eks: pulverkaffe, kanel, pumpkin spice mix m.m. 

Swarma – shawarma chili

Jeg har lavet denne husets shawarma blend ud fra tre betragtninger. 1: Der er generelt for lidt krydderi i de andre som jeg har prøvet. 2: Den skal kunne holde sig længe. 3: Jeg ville også have en som ikke flyder i olie. Hvis du skal bruge den mere flydende, kan du evt. komme mere olie eller vand i ved enten tilberedningen eller serveringen, for at ramme det du bedst kan lide.

Ingredienser:

Chili efter smag

½ l. olie

Ca 500 gr soltørrede tomater 

Ca 400 gr koncentreret tomatpuré

Ca 400 gr tomatpassata

2 dl æblecidereddike

60 gr salt

125 gr sukker

35 gr stødt kanel

125 gr hvidløgsgranulat

60 gr stødt spidskommen

35 gr løgpulver

Ca 8 dl vand

Evt Atamon

Sådan gør du:

Skold og Atamonskyl en håndfuld glas og deres låg.

Blend de soltørrede tomater i foodprocessor med lidt af olien eller eddiken (sådan at den kan tygge sig igennem det). Blend det til en mellemfin/grov masse – ikke helt flydende. Hæld massen i din gryde.

Blend nogle chilier i foodprocessoren, fyld dem i gryden, men lad foodprocessoren stå på bordet, til du ved om du skal have flere i.

Hæld alt (på nær Atamon) i gryden og bring det stille og roligt til at simre – lettest under låg, men med jævnlig omrøring. Fyld evt. lidt ekstra vand i, hvis du vil have konsistensen tyndere. Massen skal være tykkere end en chilisauce, men man skal også være lind nok til at man lige kan røre i den.

Simrer 10 minutter. Smag til og kom evt mere chili i. Hvis du har brugt mere chili, så lad det simre 2-3 minutter igen. Gentag processen med tilsmagning og simring 2-3 minutter, indtil du er tilfreds med smagen.

Hvis du vil bruge Atamon, så tag gryden af varmen og tilsæt det efter anvisningen på flasken.

Syltede grønne cherrytomater med chili

Ærgrer du dig også over at stå med en stor bunke umodne cherrytomater ved sæsonens afslutning? Dem skal du da sylte.
Selv har jeg afholdt mig fra det gennem mange år, da jeg tydeligt husker mine egne forsøg med at sylte grønne tomater for maaaaange år siden – adw, de var ikke særligt gode. Men en servering af de nyklassiske syltede grønne tomater med valilla ændrede mit syn på den ting, så nu har jeg selv eksperimenteret.
Rundt om på nettet kan du finde opskriften på den jeg nævner og de er generelt rigtig gode – jeg vil bare gerne have nogen med lidt mere fut i – så hermed min opskrift, som jeg håber giver dig lyst til at forsøge dig.

Ingredienser

  • 3 kg. umodne cherrytomater
  • 1l. lagereddike
  • 1 kg hvidt sukker eller rørsukker
  • 4 toptsk fint salt
  • 2 toptsk knust peber
  • 2 toptsk vanillapulver
  • 1 toptsk stødt kanel
  • 1 toptsk stødt kardemomme
  • 1 toptsk stødt allehånde
  • 2 – 3 tsk chilipulver eller mere efter smag og styrke – alternativt brug frisk chili finthakket eller i små ringe
  • Atamon 3 tsk til lagen og 1 tsk til at skylle glassene med

 Sådan gør du

Tomaterne renses – dvs. fjern blomsten og vask dem i koldt vand. Halver dem derefter.

Bland peber og resten af krydderierne i en lille skål.

Kog eddike, sukker og salt indtil sukkeret er opløst.

Skold imens et par sylteglas som passer til portionen og ryst dem derefter med 1 spsk kogt vand tilsat 1 tsk atamon.

Hæld tomaterne i gryden og lad dem småsimre i ca.5 minutter.

Tag gryden af varmen, lad den stå 2-3 minutter og tilsæt så 3 tsk atamon som røres godt rundt i blandingen.

Fyld tomaterne i glasset med en hulske – glassene skal ca fyldes ¾ op.

Fordel krydderiblandingen over tomaterne og top op med lagen – den skal helt til kanten.

Luk glassene – skru lågene godt fast og vend hvert glas på hovedet og tilbage igen.

Lad dem trække et par dage inden du tager hul på de første.

Kan opbevares ved stuetemperatur pga. atamonen, men skal på køl efter åbning.

Tips

Du skal selvfølgelig bruge lige præcis de krydderier som du synes, men lad nu være med at spare på dem. Tomaterne her kan godt klare en del.
Hvis du gerne vil have dem lidt pænere – de stødte krydderier her kan godt give et lidt ‘mudret’ look – så kan du i stedet bruge hele krydderier og evt. klar eddike. Hvis du gør det, så har de godt af at trække 14 dages tid før du smager på dem.

Fooled Pårk

Jeg har i et stykke tid leget med seitan (se mere under ‘tips’) og har nu fået krydret mig frem til en række opskrifter som falder i vores smag. Jeg vil dele nogle af dem med jer det næste stykke tid. Det særligt interessante ved seitan fremstillingen er efter min smag netop at man kan krydre det fuldstændigt som man vil og dermed har et produkt som ikke blot er krydret på ydersiden.

Fooled Pårk - burger klar til servering

Ingredienser:

4 – 6 dl gluten-mel

1 dl kikærtemel

1½ dl velsmagende gærflager

4 spsk røget paprika

4 spsk løgpulver

2 spsk hvidløgspulver

1 spsk fint salt

chili efter smag

Evt. barbecuekrydderi eller mex krydderblanding

 

6 dl vand

8 topspsk tahin

4 spsk soya sauce

1 spsk røgaroma

 

En sødlig/stærk barbecue sauce

 

Sådan gør du:

Sæt en stor gryde vand med lidt salt over at koge imens du forbereder resten.

Bland alle de tørre ingredienser i en skål.

Bland alle de våde ingredienser – på nær barbecue sauce – i en skål. Sørg for at tahin’en er rørt godt ud. Det er nemmest hvis du starter med at mode den ud i væsken med bagsiden af en ske.

Hæld de våde ingredienser i de tørre og bland godt rundt til der dannes en ensartet masse – massen hældes ud på bordet og æltes og der tilsættes mere gluten-mel hvis nødvendigt. Konsistensen skal være som en en godt fast brøddej. Formes nu som et brød.

Når vandet koger kommes ’brødet’ i og der skrues med det samme ned, så vandet kun simrer. Simrer nu under låg ca 60 minutter.

Tag det op af vandet og lad det dryppe af – det må gerne køle lidt eller helt af inden næste skridt.

Næste skridt er at ’trække’ seitan’en i småstykker med enten Pulled Pork Bear Claws, et par gafler eller blot fingrene.

Kom stykkerne på en pande med lidt olie – eller brug grillen og en bakke til at stege dem i. De kan naturligvis også grilles i ovnen.

De skal steges/grilles indtil der er fordampet en del vædske og overfladen begynder at være chewy og ristet.

Nu tilsættes barbecuesaucen og der steges /grilles videre til den har sat sig som et lækkert, klistret lag.

Brug gerne røg på grillen når du griller ude.

Tips:

Hvis du ikke spiser kød generelt eller måske bare gerne vil skære ned på det, men samtidig gerne vil prøve noget der kan bruges på samme måde, er seitan en sjov ting at lege med. Seitan har mange andre navne også: hvedekød, hvedegluten, kunstig kød, ‘mock duck’ osv. Fælles for dem er at de er lavet af gluten delen af hvedemel som æltes sammen med en række smagsgivere og tilberedes – ofte ad 2 gange – og derefter har en tekstur der kan minde om kød. Man kan få gluten ved enten at ‘vaske’ en hvededej eller ved at købe melet færdigt. Jeg bruger den sidste model. Konsistensen kan man selv justere både med væskemængden og tilberedningsmåden – men som udgangspunkt er strukturen i stil med møre koteletter og pølser. Senere ser vi på hvordan man laver mere faste ting.

Det er vigtigt at de tørre ingredienser blandes god med hinanden for sig selv og det samme gælder de våde – før de to ting blandes sammen. ’Dejen’ samler sig hurtigt og det kan være svært at fordele ingredienserne, hvis ikke de er blandet godt som beskrevet, inden tørt og vådt blandes sammen.

Du kan fryse din Fooled Pårk, både som et helt stykke, når den er trukket i små stykker eller når den er helt færdig og grillet/ristet.

De forskellige mærker af gluten-mel opfører sig en lille smule forskelligt og der kan derfor være forskel på hvor meget du skal bruge af melet i opskrifterne. I denne skal du starte med 4 dl og så tilsætte mere under æltningen indtil konsistensen er rigtig.

Hvis du synes at portionen er for stor – eller måske vil du lige prøve med en mindre første gang – så kan du halvere den og den skal så simre ca 40 minutter.

Hvis du steger det og bruger olie, så prøv at tilsætte lidt af olien i form af ristet sesamolie – det giver en lækker smag.

Hvis du har en Multi Fry kan det sagtens laves i den – brug kun undervarme og trin 4 (det højeste) med låget åbent.

Fooled Pårk - ingredienser Fooled Pårk - de tørre ingredienser målt op Fooled Pårk - de tørre ingredienser blandet Fooled Pårk - de våde ingredienser blandet Fooled Pårk - dejen røres sammen Fooled Pårk - dejen er æltet godt og formet til et brød Fooled Pårk - dejen er lige kommet i vandet Fooled Pårk - dejen er lige færdig og vandet hældt fra Fooled Pårk - her har den kølet en håndfuld timer på køkkenbordet og overfladen er tørret ud Fooled Pårk - nu skal der trækkes i småstykker Fooled Pårk - sådan ser stykkerne ud Fooled Pårk - stykkerne er stegt i en smule olie Fooled Pårk - der tilsættes barbecuesauce Fooled Pårk - der er stegt videre et par miutter med saucen Fooled Pårk - burger klar til servering Fooled Pårk - burger med Fooled Pårk samt slaw og hummus

Let mayo uden æg

En lækker mayo som er noget mindre fed end den almindelige – og som naturligvis kan smages til lige præcis som man ønsker det.

Let mayo uden æg

Ingredienser:

1 pk silketofu (300 gr)

2 dl olie – neutral eller med en smag du bryder sig om

3 spsk æblecidereddike

1 spsk velsmagende gærflager (kan udelades)

2 tsk dijon sennep

2 tsk vegansk bouillon pulver (kan udelades)

1 nip salt – gerne kala namak/sort himalaya salt

Gerne lidt krydderi efter smag. Nogle bruger et lille nip karry i basis-mayo.

Sådan gør du:

Kom alle ingredienser på nær olien i foodprocessoren og kør til de er blandet helt og silketofuen er cremet og ensartet.

Tilsæt olien lidt ad gangen imens der blendes videre indtil det hele er i.

Smag til – måske vil du have lidt mere salt, eddike eller sennep i?

Nu kan du bruge din mayo som den er – eller tilsætte diverse smag hvis du ønsker. Del den evt. i portioner og lav lidt af hvert.

Nogle af vores favoritter er:

  • chili – frisk eller tørret
  • chipotle – enten pulver eller på dåse
  • hvidløg
  • røget paprika
  • skal af revet citron (erstat gerne æblecidereddiken med citronsaft)
  • diverse krydderurter, f.eks. ramsløg, purløg, koriander, dild
  • karry

Når mayoen har stået på køl noget tid bliver den lidt tykkere pga. silketofuen.

Vi bruger mayoen alle de steder hvor man ellers ville have brugt en æggebaseret mayo, men også ofte hvor vi førhen kunne finde på at bruge smør på brødet – ikke sammen med søde sager, der er de mange forskellige slags nøddesmør et hit – men f.eks. som underlag for en helt almindelig agurke, tomat eller kartoffelmad, gerne godt med krydderurter på – uhmmm. God i sandwich og på brød hvor man bruger stegt tofu eller veggedeller, svampe eller seitan’kød’.

Smag til med ekstra æblecidereddike eller eddikepulver, lidt sukker, lidt salt og evt. sellerifrø og brug den til coleslaw.

Let mayo uden æg - ingredienser Let mayo uden æg - klar til blanding Let mayo uden æg - færdig Let mayo uden æg Let mayo uden æg - brugt i coleslaw

Sprøde og spicy vafler

Så er jeg også hoppet med på vaffelbølgen og har leget lidt i køkkenet. Vaflerne kan jo varieres i det uendelige – der er nogle forslag nederst på siden til variationer. De kan laves som krydrede og salte – eller som søde til dessert eller morgenmad – der spiser vi nu også de krydrede. Der kan kommes masser af grøntsager eller frugt i dejen – eller du kan lave dem helt enkle og slå dig løs i toppingen. De kan bruges i stedet for brød i en sandwich, alene som en slags chips eller kiks – eller på klassisk vis toppet op med noget lækkert spicy og/eller sødt.

Vafler med chili og andre krydderier

Basisingredienser:

2 dl kikærtemel

2 dl hvedemel (kan sagtens erstattes af anden mel)

2 tsk bagepulver med lille top

1 tsk salt

Krydderi eks. chili efter smag, 1 spsk blandingskrydderi som barbecue/karry/garam masala osv., krydderurter, sortløgsfrø, koriander, sumak, hvidløgsgranulat, fennikel, vanilla, kardemomme, revet citron- eller appelsinskal – slå dig løs

ca 4 – 5 dl vand eller plantemælk

evt lidt olie

Sådan gør du:

Bland de tørre ingredienser i en skål og pisk vand eller plantemælk i indtil blandingen er let tyktflydende. Som en lidt tyk pandekagedej hvis det siger dig noget.

Lad dejen stå og hvile utildækket på køkkenbordet en halv times tid.

Tænd for dit vaffeljern og bag løs. I mit skal de have 5-6 minutter pr hold, men det kommer meget an på hvor tykke vafler dit jern bager og hvor varmt det bliver – prøv dig frem. I mit vaffeljern giver basisportionen her ca. 12 vafler. Lad de bagte vafler køle af på en rist imens du bager resten.

Server med det samme.

Vaflerne kan fryses og lunes i ovnen når de skal serveres.

Tips:

Hvis du vil lave søde vafler kan du tilsætte ca 2 spsk kokossukker eller andet sødende til dejen. Jeg synes at der stadigvæk skal lidt salt i når der bages søde vafler – men det er jo op til dig.

Prøv at tilsætte et par dl meget finthakkede grøntsager – det smager super godt. Det kan være både rå og tilberedte. Hakkede oliven og soltørrede tomater virker også fremragende.

Du kan også tilsætte frugt på samme måde og du kan bruge havregryn og/eller kokosmel i stedet for noget af melet. I det hele taget kan du bruge forskellige meltyper alt efter hvad du har lyst til. Prøv f.eks. at lave vaflerne med kokosmælk, banan og måske ristet kokosmel i dejen.

Mit vaffeljern kan sagtens lave vafler uden fedtstof uden at de hænger i. Hvis dit ikke kan det, kan du tilsætte ½-1 dl olie til dejen eller bruge en oliespray på vaffelpladerne før hver portion.

Jeg skal nok tage billeder og komme med idéer nedenfor her efterhånden som vi får lavet nogle forskellige.

Vafler - ingredienser Vafler - tørre ting i skålen Vafler - tørre ting blandet Vafler - dejen er færdig Vafler - køler af på rist Vafler med chili og andre krydderier

Nedenfor er billeder af vafler lavet med 1 topspsk mex krydderi og chili i dejen. Toppingen er på det første billede sort bønnehummus med rød peber og bløde, stegte løg. På det andet billede er det ristet græskar, chipotle og silketofu-creme med karse og anchoflager.

Vafler - sort bønnehummus, rød perber og bløde stegte løg Vafler - bagt græskar, chipotle og silketofu creme og karse

Banankage med chili og tyk karameltopping

En lækker, svampet banankage med chili og tyk, letsaltet, chilikaramelsmagende topping. Den smager skønt både friskbagt og efter at have stået på køl og kan let varieres med anden topping og/eller krydderier, nødder m.m.

Banankage med chili og tyk karameltopping - et godt stykke

Ingredienser – selve kagen:

300 g. godt hvedemel (Ø) eller eks. kikærtemel hvis du ikke spiser hvede

60 gr Sukrin+ (sødemiddel lavet på erythritol og stevia – mængden her svarer til 120 gr sukker)

2 tsk. bagepulver m. lille top

2 tsk. natron m. lille top

1 tsk. salt m. lille top

1 tsk. vanillapulver m. lille top

1 tsk. kanel m. lille top

Lidt chilipulver eller frisk finthakket chili efter smag

100 gr. kokosolie

6-7 store eller 8-10 små godt modne bananer

2 spsk. citronsaft eller æblecidereddike (aktiverer natron’en)

Karameltopping:

500 gr dadler

1 dl vand (brug udblødningsvand fra dadlerne, hvs muligt)

200 gr smooth peanutbutter

1 tsk salt

chili efter smag, frisk eller pulver

50 gr kokosolie

1 dl ahornsirup

1 tsk vanillapulver

Sådan gør du – kagen:

Tænd ovnen på 175 grader.

Beklæd en form på ca 25 x 35 cm med bagepapir.

Bland mel, Sukrin+, hævemidler, salt og krydderier i en stor skål.

Smelt kokosolien ved meget svar varme til den er flydende.

Mos bananerne grundigt – det gøres eks. med en langbenet gaffel på et skærebræt – eller brug foodprocessor. De skal moses godt, da de er det eneste, sammen med kokosolien og den lille smule syre som er ‘flydende’ i opskriften. Kom dem i skålen sammen med smeltet kokosolie og citron eller eddike.

Rør dejen godt sammen.

Kagedejen fyldes formen og glattes ud. Bages ca i 45 minutter.

Tag kagen ud, stil den på en rist og afkøl den helt.

Der bliver ca 12 store stykker eller 20 mindre af denne portion.

Sådan gør du – karameltopping:

Smelt kokosolien ved svag varme.

Hvis ikke dadlerne er helt bløde, skal de udblødes mindst 1 time i varmt vand, Hæld kogende vand over så de er dækket og lad dem stå på køkkenbordet. Hæld derefter vandet fra – gem 1 dl til næste skridt ( resten kan evt bruges i en smoothie eller andet).

Blend først dadlerne i foodprocessoren imens du langsomt tilsætter vandet.

Tilsæt resten af ingredienserne og blend til konsistensen er jævn og som en meget tyk karamelsauce.

Fordel  karameltopppingen over den afkølede kage.

Kan spises med det samme eller efter at have stået på køl lidt, så bliver karameltoppingen lidt tykkere.

Kagen opbevares på køl.

Tips:

Prøv evt. at krydre kagen med med lidt muskat eller muskatblomme – det klæder bananerne rigtig godt.

Du kan også erstatte hvedemelet med glutenfrit mel eller eks. affedtet kokosmel eller mandelmel.

Prøv at tilsætte lidt tørrede bær – eks. tranebær, kirsebær eller blåbær. Friske kan også bruges selvfølgelig – men det gør kagen lidt mere våd.

I stedet for karameltopping kan man eks. bruge chokoladetoppingen her: Chokoladetopping

Bruger du chokoladetopping kan det være lækkert at komme hele eller grofthakkede nødder i kagedejen. Det kan være f.eks. valnødder, pekannødder, hasselnødder, pistacienødder, mandler osv.

Banankage med chili og tyk karameltopping - ingredienser Banankage med chili og tyk karameltopping - de tørre ingredienser Banankage med chili og tyk karameltopping - mos bananerne med en gaffel Banankage med chili og tyk karameltopping - dejen er blandet Banankage med chili og tyk karameltopping - klar til en tur i ovnen Banankage med chili og tyk karameltopping - færdigbagt

Karameltopping:

Karameltopping - ingredienser Karameltopping - blendet og klar Karameltopping - på kagen Banankage med chili og tyk karameltopping - der må smages Banankage med chili og tyk karameltopping - et godt stykke Banankage med chili og tyk karameltopping - med ekstra topping

Kagen med chokoladetopping efter opskriften her: Chokoladetopping

med chokoladetopping - 1 med chokoladetopping - 2 med chokoladetopping - 3 med chokoladetopping - 4 med chokoladetopping - 5

Chokolade-konfektkage med chili

Svampet, konfektagtig, superlækker chokoladekage. Spises i små stykker til f.eks. dessert – måske med en kugle god vanillais og frisk frugt eller bær – eller til en kop stærk kaffe nårsomhelst. De søde kartofler – som jo slet ikke er kartofler i virkeligheden – er med til at give sødme og gøre kagen svampet og konfektagtig, samt sørge for at den indeholder en del færre kalorier end den smager som. Kold fra køleskabet er den som en fast konfekt i midten, lun er den som en rigtig svampet chokolade’pudding’dessertkage.

Chokolade-konfektkage med chili - servering

Læs resten

Chokolademousse/kagefyld/topping med chili

English here: Chokolate mousse/cake filling/topping with chili

En lille genistreg af en desertting som har floreret på rigtig mange af især de veganske blogs i forskellige versioner. Her er den i min. Silketofuen er ikke ret fed (ca 3%) – men super lækker cremet når den bliver blendet.

Opskriften her giver en silkeblød, mørk, (let) hot, tæt, nærmest chokotrøffel-agtig chokolade-mousse som kan spises som dessert for sig selv som en chokolademousse f.eks. med lidt pisket soyafløde eller kokosfløde til – eller indgå i andre desserter (måske med is og frugt) og i kager som enten fyld eller topping. Den kan godt minde lidt om en chokoladeganache og er også lækker som fyld i små chokoladeskaller eks. Se masser af forslag til variationer nederst på siden. Flere kommer til med tiden.

Chokolademousse med chili

Læs resten